| Autor |
Zpráva |
basti Člen |
# Zasláno: 5 Říj 2009 13:31
Osobně mám vyzkoušené že moje Zuika (HG řada) kreslí na f2,8 líp jak na f16, takže vyšší clona neznamená automaticky lepší (ostřejší) fotku, to platilo pro film, který má ale některé charakteristiky zásadně odlišné od digi-snímače. Většina věcí je při f5,6-f11 ostrá víc než dost, moje sklíčka mají optimum někde mezi f6,3-f9,0.
|
hamik Člen |
# Zasláno: 5 Říj 2009 14:00
To magada: Knížky mám už nastudované. Nicméně pro mě jsou možná lepší názory lidí, kterí mají s daným tématem více zkušeností a dokáží poradit cíleně, což je např zde... ;) každá rada je zde pro mě přínosem pro další testování a zkoušení. Jináč teorie jsem přečetl dost a něco také o základech práce s DSLR znám a mám vžité, jen samo je vždy a všude důležitější praxe než teorie a rady k praxi (konkrétně mikrostock a produktovka) právě získávám tady. To bych v knize nenašel...alespoň ne v těch knihách, co mám doma....
IMHO, máte někdo třeba tip na nějakou knihu o produktovce a mikrostocku ?
|
magda Člen |
# Zasláno: 5 Říj 2009 14:08
hamik
Pokud by ses chtěl dozvědět něco víc o produktové fotografii, tak by se ti možná mohl hodit nějaký kurz IDIFu. Mají různé workshopy a některé jsou zaměřené i na produktovou fotografii v domácích podmínkách URL
|
tom Člen |
# Zasláno: 5 Říj 2009 16:40
hamik
"Co se týče priority clony, tak té se nebojím, jen se obávám, že když nastavím clonu např. 9, automaticky mi to dopočítá čas dle změřené expozice a to bude čas dost krátký..... který ve finále způsobí tmavou fotku...."
to je prece presne naopak, priorita casu vetsinou vede v interieru k tmavym fotkam, protoze vetsinou nastavis moc kratkej cas a chudak objektiv to nespravi - ma moc velkou minimalni clonu.
Naopak pri priorite clony ti automatika zajisti presny cas takovy, aby fotka byla spravne exponovana... casu mas obrovsky rozsah (1/4000 az 30 sek.), clon mas malo (napr. 2,8-32), pricemz tech pouzitelnych kvuli ostrosti je jeste min (napr. 5,6-11).
Takze s tim nactenim knizek to nebude tak horky, cti dal :-)
|
hamik Člen |
# Zasláno: 5 Říj 2009 18:02
To tom: ne, ne, to jsi mě nepochopil. Vím co je priorita času a clony a jak funguje, jen jsem to prostě zkoušel na vysokou clonu a prostě v ne moc prosvětlené místnosti byly fotky podexponované.... Ale to je jedno... Jen jsem se optal co a jak a jak nejlépe fotit detail bez záblesků apod....
A samozřejmě v interiéru na prioritu času nefotím. Fotil jsem na prioritu času detaily... na 2s závěrky a samo ze stativu.... A to z důvod, aby prosšlo co nejvíce světla a tím jsem měl fotku světlejší...Ale to jsem opět zkoušel a testoval....
Ale jak říkám, nevím, tak se zeptám.... A příště až zase nebudu vědět, tak se opět optám... :))
|
tom Člen |
# Zasláno: 5 Říj 2009 18:39
hamik
aha, to nevim, melo by to exponovat spravne... ale i v tomto pripade by spis nez rezim Tv mela spis pomoct kompenzace expozice do plusu...
|
magda Člen |
# Zasláno: 5 Říj 2009 19:02
hamik
Automatika ve foťáku není vševědoucí. Pokud máš v záběru větší světlou plochu (sníh v krajině nebo bílé pozadí u produktové fotografie), tak ti fotka vyjde téměř vždy příliš tmavá. Schválně si to zkus. Dej před foťák bílou plochu, pak šedou a černou, nastav si prioritu clony a uvidíš, že ačkoliv se světelné podmínky nezmění a necháš stejnou clonu, vyjdou ti rozdílné časy. Černou plochu foťák pravděpodobně přeexponuje, bílou podexponuje, šedou vyfotí nejspíš správně, takže ve výsledku budeš mít vyfocenou 3x šedou. To jsou ale informace, které jsou v knížkách i časopisech, navíc jsou to běžné informace, které se využívají v mnoha fotografických oblastech, není to žádné tajemství stock fotografie. Pokud nevíš, jak funguje automatika v zrcadlovce, jak foťák měří expozici, za jakých podmínek fotku podexponuje a kdy ji přeexponuje a co se tím dá dělat, tak neznáš základy. Zkus si sehnat kvalitní knížky, zajeď možná na nějaký ten seminář. Až tyhle věci pochopíš, bude se ti mnohem líp fotit, protože budeš chápat, co a proč ti foťák dělá a jak ho přinutit,a by dělal to, co chceš ty.
|
hamik Člen |
# Zasláno: 5 Říj 2009 19:22
Dobre. Znovu si projdu knihy co mam a zkusim se ponaucit :). Jen jsem se chtel vlastne v pocatku optat, na jakou clonu fotite detaily a produktovku. Ted uz to vim... do f11 .... Vyzkousim a pak poreferuju... :)
|
tom Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2009 05:43
hamik
to co pise magda je ale nezavisle na zvolene clone (a efekt bude stejny i v rezimu Tv)... v kazdym pripade, kdyz zkontrolujes po kazdym cvaku histogram na displeji fotaku, muzes si s kompenzaci a urcite dosahnes optimalnich vysledku
|
Anonymní
|
# Zasláno: 6 Říj 2009 08:44
No kdyz uz se bavite o knizkach o foceni, mrknete sem na vyprodej, treba se vam bude nejaka hodit: http://knihy.vaclavek.com/#grafika
|
hamik Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2009 14:43
Tak na DT mi schválili všech 9 fotek ze serie s jablky. Na SS, mi všech 9 zamítli z důvodu viz výše .... :)). Je opravdu zajímavé, že v každé fotobance hodnotí trochu jinak. No, ještě to zkusím podruhé na SS... :)
|
tom Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2009 17:22
hamik
to urcite zkus... z me zkusenosti SS je snad jedina banka, kde ma cenu resubmitovat bez uprav... na IS to ma cenu pouze pokud vyhovis namitkam. Jinak v posledni dobe se mi zda, ze ruzne banky se dost odlisily v metodikach prijimani fotek. Uz se mi i stalo, ze na SS vyhodili x fotek vyhodili a y prijali a na SX uplne presne naopak, tech y prijali a tech x vyhodili. Jako by byli domluveni :D:D
|
pavelmidi Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2009 05:56
Tak to jsem se fakt pobavil na DR mi zamítli tuhle fotku
http://www.shutterstock.com/pic-41661448/stock-pho to--herd-of-cows-on-mountain-pasture.html
z důvodu ochranných známek a loga .... že by ty krávy měly v uších svoje logo ? je to banda tupců ....
|
tom Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2009 08:29 - Změnil/a: tom
pavelmidi
z toho si nic nedelej, mne jednou odmitli na IS fotku plastoveho potrubi, protoze na nem bylo vyrazeno seriove cislo :-)
Na druhou stranu jim nevadi, ze vyfotim auta v provozu, odstranim jejich loga na kapote... samozrejme ze jde i tak poznat o co jde za model ... je to na hlavu
|
hogo Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2009 08:32
To je normální. Mě nevzali fotky ptáků kvůli kroužkům na nohou. Při 100% zvětšení byla čitelná čísla. Vyretušoval jsem, poslal znova, schváleno. Jednalo se o IS.
|
pavelmidi Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2009 11:02
já si z toho nic nedělám já se bavím a čekám co mi ještě zamítnou a z jakých důvodů...
|
mafoto Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2009 13:09
JJ, krávy mám v portfoliu taky, ale bylo třeba rozmazat ty jejich občanky v uších:-))
|
tom Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2009 17:20
tak ted mne zase pobavili na IS, prej ze ty lidi lze identifikovat :-)
http://www.shutterstock.com/pic-41279149/stock-pho to-people-on-escalator-in-underground-motion-blur. html
|
pavelmidi Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2009 06:36
taky dost dobrý, jo v USA mají techniku která dokáže v odrazu oční panenky zrekonstruovat obličej pachatele ikdyž je natočen zády, tak se nedivím, že ty lidi jsou poznat .... :-)
|
vlastas Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2009 12:12
tom
jasne, hned ten první nejbliz je muj deda to je ouplne jasny :) :) :)
|
IM_foto Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2009 19:00 - Změnil/a: IM_foto
Potreti zamitnuto s duvodem: "Please do not upload images of buildings that can be easily isolated"
Asi jsem magor, mam tam namontovat do popredi strom, aby se to nedalo izolovat?! Nebo uz je zakazany posilat normalni fotky budov ktere mohou byt izolovany?! NESMYSL!
|
pavelmidi Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2009 19:21
hezký,rodí se nám to nová soutěž :)
udělal jsem grafiku čili to nebyla fotka
http://www.stockxpert.com/browse_image/view/508844 41
a na SS důvod zamítnutí ....
Focus--Your image is not in focus or focus is not located where we feel it works best.
|
tom Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2009 20:16
pavelmidi
jj, focus je u mne na SS nejcastejsi duvod... mne to nevzrusuje, na SS funguje resubmit...
IM_foto
tak to nechapu co je za blbost... jednak izolace na tomto obrazku by vedla k nesmyslnymu odrazu mraku a hlavne mi neni jasny proc by se neco nemelo dat izolovat... to je nejakej renonc, ne? ma to nejakej racionalni duvod, proc barak ne a treba jabko jo?
|
IM_foto Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2009 21:27
tom
Ja tomu take zcela nerozumim, poprve jsem si take myslel, ze to je jen klasicky ulet, ale tuhle fotku mi se stejnym duvodem zamitli tento tyden jiz po treti :) zitra to bude nejspis po ctvrte... :). Snad uz narazim na nekoho se zdravym rozumem.
|
tom Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2009 05:43
IM_foto
tak se jich zeptej co ze to je za dovud, at ti to vysvetli...
|
brebca Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2009 06:40
IM_foto
to je moc povedena fotecka...tiez tomu nerozumiem, preco by to mal byt dovod odmietnutia...chapala by som, keby napisali, ze nemas property release alebo nieco podobne.
Ja teda kurioznych dovodov zamietnutia mam celkom peknu zbierku, minuly tyzden sa na 1, miesto prebojoval Crestok s najdebilnejsim dovodom: "We can not review the file at 100% view."
(nemozeme zkontrolovat subor pri 100% zvacseni) WTF???
|
vlastas Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2009 07:35
jak tu nedko psal, ze na SS funguje resubmit, tak me se stalo, ze jsem opakovane uploadoval jednu kresbu, kterou porad odmitali a po treti mi napsali mail s upozornenim, ze nemam uploadovat kresby, co uz byly odmitnute, jestlize se to bude opakovat, tak ze by me mohl stihnout nejaky postih.
uz se vam to take stalo? ja uz si tedy radeji davam pozor.
|
IM_foto Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2009 17:05
brebca
Diky diky! Pri schvalovani to fakt nikdo nema jednoduchy. Tentokrat me jen zarazilo ze to neproslo ani napotreti, to asi meli nejaky skoleni, kde to nebylo zcela pochopeno... :)
vlastas
No ja jsem jeden z tech kdo resubmit dela dost casto :) ale je fakt, ze uploaduju max. jednou za tyden, takze si nemaji sanci fotky pamatovat. (doufam)
|
tom Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2009 19:32
vlastas
taky resubmituju 2x az 3x (postupne se z toho neco schvali, zbytek necham lezet) a nikdy zadny upozorneni
|
Mirek
|
# Zasláno: 8 Pro 2009 09:28
Co jsem postřehl, tak na ss mají asi nějaký vylepšený systém. Poznají, když omylem nahrajete stejnou fotku (už se mi to stalo 2* :-) )
a taky poznají a zamítnou, když už máte podobné fotky v portfoliu !!
|