| Autor |
Zpráva |
fotokup Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2010 07:21
Zdravim, muzete mi dat info, jestli jsou pres prazdniny mensi prodeje nebo jsou tak nejak stale stejne? Diky za info.
|
Roman Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2010 07:54
Nekdo tvrdi, ze existuje takzvany "summer slowdown" a nekdo jiny to popre, ze je to fama a nic takoveho neni a pokud ano, pak je to zpusobeny vlastni "letni lenosti", u vody je prece lip :)
|
basti Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2010 10:54
fotokup
To závisí na spoustě faktorů, obecně jdou přes léto poněkud prodeje do kopru a největší žně bývají říjen-prosinec. Ale summer slowdown nemusí vůbec nastat buďto vlivem náhody nebo třeba proto, že hodně uploaduješ a prodeje jdou nahoru slowdown ne-slowdown...
|
fotokup Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2010 12:05
Tak to pak jo. Uplouduju teprv asi 4 mesice a uz jsem mel v kvetnu cca 60$ a v cervnu zase skok zpatky. Zacatek dobrej ale druha pulka cervna moc nic. A ted taky zadna slava. Vytvory nejsou zadny exkluzivni ale chodilo to. Budu se muset cinit a tvorit. Diky za info.
|
shutterstock Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2010 12:12
obecně myslim že je to otazkou portfolia já mám nejslabsi mesice asi leden a unor, ale je fakt ze pres leto nekdy vice tvorim
|
fotokup Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2010 12:21
Tak to ja nemuzu posoudit. Jedu na SS necely pulrok. Ale musim se do toho oprit. Akorat se mi nejak nechce do postav. Ale budu muset zkusit nejak vyplnit MR a neco tam dat. Mam prcka, tak musim zkusit MR pro deti. Ale nevim jestli poridim spravne vyplnit MR.
|
sacred Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2010 12:35
na shutterstocku jsem strasne dlouho, ale vetsinu doby sem se mu nijak aktivne nevenoval, prodeje sice klesly, ale pak se drzely tak nejak na stejne urovni. asi tri mesice zpatky sem aktivne opet zacal pridavat fotky - prodeje se rozjely. pres vikend sem se venoval nejakym vektorum a musim rict, ze se budu zajimat hlavne o pridavani grafiky. behem tech par dni se neprodava skoro nic jinyho (ne jako fotky po pridani - proda se jen par) a za jednu z hlavnich vyhod povazuji i to, ze rozhodnuti o prijeti nebo odmitnuti netrva dele nez par hodin (u fotek mam zkusenost vetsinou okolo 30 hodin). mozna se v lete musi pridavat trochu vic, ale kdo se tomu venuje tak nejak stale, tak bych tipnul, ze rozdil v ruznych obdobich roku moc nepozna.
|
pavelmidi Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2010 14:15
jj, jak psal Jirka,záleží jaké věci máš v portfoliu, pokud tam jsou převážně "sezónní" věci pak jsou výkyvy dle sezóny .
|
basti Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2010 14:28
Já to řešit nemusím, mám slowdown tak nějak furt :D
fotokup
Počítej s tím, že zhruba po 3-4 měsících dochází u SS k solidnímu propadu prodejů, to nemusí mít s létem nic společného. Je to dáno jejich vyhledáváním, které silně protěžuje nové fotky.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 7 Čec 2010 19:18
basti - tak todlecto nechápu, já sem na SS nakej ten patek a zásadní propady nepozorouji. Je ale pravda, ze mnoho lidí má nastaveno vyhledávaní nových fotek a taky to serazovani podle popularity je preferuje, to krasne vidno na portfoliu, kde "most popular" fotka u mne rozhodne není ta nejvíc prodávaná.
Kdyz ale uploadujes dostatecne casto a v dostatecnem mnozstvi (v zavislosti na kvalite/komercnim vyuziti tvých prací), tak není duvod aby sli prodeje dolu kvuli algoritmu vyhledavani, IMHO. Spis bych videl problem ve zvysujicim se poctu lidi delajicich pro SS a tim padem v nutnosti delat vice praci, aby se prodejnost udrzela.
Jedina vec, kterou sem si vsim je, ze po case sa mi u prací objevují similar images jinejch grafiku/fotografu, to teoreticky muze odlakat lidi od tveho portfolia...
Tolik muj nazor a moje skusenosti, jestli nesouhlasis, jen do mne, nejsem vseviedouci a rad se poucim...
|
Roman Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2010 04:39
Po case se taky zacnou objevovat tvoje obrazky jako similar u jinych a potom zalezi na tom u kterych. Jestli u tech hodne prodavanych nebo malo prodavanych. To taky dokaze s prodeji pekne zamavat.
|
basti Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2010 06:08
Anonymní
Pravdu díš, jenže aby ses udržel na "vlně", musels dřív přidávat 10-20 fotek týdně, dnes už je to okolo 50. To já nepřidávám ani zdaleka, takže se držím teď zhruba okolo průměru 2-3 prodejů denně i s portfoliem skoro 400 fotek. Když přidám 10 nových, možná se mi na dva dny zvednou prodeje na 4-5 denně a to je všecko - po dvou dnech je to zase v pr...
S OD a EL udělám payout zhruba za 2 měsíce, takže dobrej bakšiš. Nějaký slowdown moc neřeším, pak tam padne jedna EL a je všecko jinak.
|
fotokup Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2010 06:52
Tak to je docela mazec. Taky to bejvalo lepsi. Budu tam pridavat fota a vektory a uvidim. A jen pro info. Co je OD a EL?
|
tom Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2010 08:59 - Změnil/a: tom
basti
ja mam prumer tak 6 denne (soboty a nedele to dost kazi, jinak bych mel 8), portfolio 550... nicmene neni to tak, ze by se prodavaly pouze nove fotky... mam nejake stabilni, ktere jsou treba pul roku a vic stare a prodavaji se cca konstantne - takze dulezite je si v portfoliu budovat nejakou "elitni podmnozinu" a ta se bude prodavat porad...
fotokup
OD je on demand download = dostanes cca 8x vic nez za obyc. dwl
EL je enhanced licence, za tu dostanes $28
|
fotokup Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2010 09:26
Tak to je pekny 6 na den i s vikendem. O vikendu to je pruser. Ty OD cas od casu mam. Ale EL, tak to by byl mazec. To je asi o paradni nahode, nebo musis mit u fotek zaskrtnutou nejakou exklizivni licenci? Ta snad na SS ani neni.
|
basti Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2010 09:34
tom
Přesně tak, hodně to táhnou hitovky, u mě prakticky všecko staré fotky. Nové se prodají sem tam, ale žádná sláva. Je fakt že níž už to neklesá nehledě na aktivitu nebo neaktivitu, bohužel to ani neroste. Jestli přidám za měsíc 5 fotek nebo 25 je úplně fuk...
Naopak IS a DT to mají jinak, tam je zvětšování portfolia efektivní a na prodejích je to znát. Ne třeba hned, ale v dlouhodobém trendu jdou prodeje pozvolna nahoru. Začínám IS přicházet na chuť, nevykazuje žádné propady prodejů a konstantně posiluje.
|
tom Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2010 09:48
basti
jj, IS i DT mi roste... a prodavaji se fotky bez ohledu na stari, spis vlastne starsi ... souhlas, IS zacina byt bezkonkurencni
fotokup
ne, nic nezaskrtavas... proste EL casem prijde, ja mam zatim 2 (za rok)
|
fotokup Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2010 10:00
tom
Tak to verim, ze to neni zadnej nasup tech EL. Ale kdyz to spocitas, tak to je parada. A jaky maji pozadavky na IS? Jednou jsem tam zkusil neco dat a schvalili mi jen jeden vector. Budu to muset zkusit i na DT. Tam akorat nevim jak se davaji vektory.
|
tom Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2010 10:24 - Změnil/a: tom
fotokup
na IS je to podobny jako jinde s fotkama... s vektorama je to jinak - jednak schvalovani vektoru probiha zvlast, a jednak vyzaduji slozitejsi vektory nez jinde...
vektory na DT se davaji stejne jako fotky - tj. nahrajes tam rastrovanej vektor (tj. velky jpg) a k nemu pridas eps jako additional format... je to totez jako bys nahral jpg fotku a k ni pridal TIFF jako additional format
|
fotokup Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2010 10:27
tom
Tak to budu muset testnout. Na DT mam cca 40 fotek a asi 4 prodeje. Ale asi to chce tomu venovat cas nasazet to na vic bank.
|
tom Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2010 10:49
fotokup
no klasika... za usili stoji velka ctverka:
shutterstock, istockphoto, fotolia, dreamstime... ostatni MFB jsou pro zacatecnika asi ztrata casu
|
fotokup Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2010 10:56
Tak to asi jo. Zkousel jsem jeste 123RF ale uz mam smazano. Za par mesicu snad ani zkouknuti.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 8 Čec 2010 14:01
No uprimne, s tema fotkama vas moc nechapu, pri takovejch prodejich by se mi s tim ani nechtelo srat, s prominutim... Sikovny ilustrator dokaze prodat desitky praci denne a nemusito byt ani zadna extra mega cool tvorba, ani jich nemusi posilat 50 tydne :-) Ale zas treba to umnet a ne kazdyho to bavi no...
|
pavelmidi Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2010 14:43
já přidávám cca 6 ilustrací týdně a furt to roste,pomalu ale jistě a to na všech FB a co se týká so,ne tak jsou sice slabší ale zhruba je to jen čtvrtina nebo třetina profejů oproti všedním dnům.
|
tom Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2010 15:05
Anonymní
no, uprimne... mne kresleni nebavi a foceni jo, a delat to pouze pro penize nepotrebuju, mam normalni praci ;-) takze s ilustracema zas nechapu ja tebe, ale jak rikas, kazdyho bavi neco jinyho
|
fotokup Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2010 15:13
Asi tak nejak. Venku je pekne, tak si neco nafotis a pak treba neco vyberes. Ale nikdy se mi nestalo ze bych si z vyletu dovezl ilustrace :-)) Ale chapu, ze kdyz ma clovek na to neco peknyho prodejnyho nakreslit tak proc ne.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 8 Čec 2010 15:56
Jo jasne, to chapu :-) Prominte, to nebyl pokus o flame. Vono je to hlavne o tom aby z toho mnel clovek radost... Jen obcas napisu kraviny bez toho abych si to trochu promyslel a pak sem za kretena :-)
|
tom Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2010 16:18
Anonymní
v pohode... a kdyz se zaregistrujes, tim lepe ;-)
|
jk Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2010 16:23
na puvodni tema - myslim ze prumerne pres relativne "prumerne" portfolio:
zari-listopad je jedoznacne silna sezona,
pak je propad
asi tak od dubna do srpna mi prípada viceme "normal", samozrejme s nejakymi vykyvy, ale prijde mi ze jsou vyraznejsi zminene vlivy nahravani fotek, slozeni portfolia, treba i to jak se ktere fotobance dari reklama...
|
orson Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2010 08:41
No ja to vidim takhle:
na zacatku roku leden, unor je to bida nejvetsi, pak to roste rychleji a rychleji (prazdniny neprazdniny) az zacne sezona (zari - prosinec), kdy to roste hodne znatelne. V prosinci to trochu klesne kvuli vanocnim svatkum a pak v lednu to je brutalni propad (treba i o 25 - 30%).
Pridavam na fotobanky stabilne uz asi pet let (kazdy tyden). Prodeje jdou vicemene porad nahoru pricemz k sezonim vrcholnym vydelkum se diky lednovemu propadu dostavam az nekdy na zacatku prazdnin.
|