-
Domů
-
Odpovědět
-
Statistika
-
Registrace
-
Hledat
-
Zakladni info:
ShutterStock
-
fotolia
-
dreamstime
-
bigstock
Mikrofotobanky - forum
/
Srovnání mikrofotobank
/
Rušení účtů - zkušenosti
<<
.
1
.
2
.
3
.
4
.
5
.
6
.
7
.
8
.
9
.
10
.
>>
Autor
Zpráva
magda
Člen
#
Zasláno: 30 Čec 2009 23:27
luxor333
Po deseti dnech se to nedá ještě příliš hodnotit, ale pokud porovnám prodeje v červenci ve dnech před exkluzivitou a pak, tak počet downloadů se už mírně zvýšil a výdělky jsou o dost vyšší. To díky tomu, že jsem už byla v gold level, takže mi docela hodně vzrostly podíly z prodejů. Teď hlavně potřebuji zase začít fotit, v těch posledních dvou měsících jsem už byla ze všeho tak otrávená, že jsem neměla na nic náladu.
luxor333
Člen
#
Zasláno: 30 Čec 2009 23:34
sem na forum chodim raz za cas a az teraz som si vsimol ze ten uspech s exkluzivitou sa zadaril len pre par dnami.... tak teda potom nezabudni napisat o par mesiacov :) dost ma to zaujima.... fotit sa chystam aj ja, len fotak je momentalne v chorvatsku :D
Veruska
Člen
#
Zasláno: 11 Srp 2009 05:19
Tak ja uz jsem pekne zoufala,podle me se to nevyresi.Nic se nedeje,fotky z tech dvou partnerskych mb jsou porad tam kde byli.Nechci byt sprosta,ale myslim si o tom svoje.
Ze zoufalosti jsem to zkusila na IS,tam me vzali a mam chut zase udelat portfolio na Fotolii:-(( Proste komunikovat s Panthermedii se neda.Napisou ti ze na tom pracujou a pak nic.Vse jak bylo.Odstranit fotky z databaze umi kazdej idiot kdo mel a nebo ma treba svoje vlastni osobni web.Natoz profici,kteri maj agenturu,ktera jim vynasi penize. Jsem z toho opravdu znechucena.
magda
Člen
#
Zasláno: 11 Srp 2009 06:33 - Změnil/a: magda
Veruska
Zkus to udělat jako já a napiš přímo na Reflexstock. V poště na DT máš kontakt na člověka, se kterým jsem to řešila. Bude vědět o co se jedná. Pomohl mi tím, že sám napsal přímo na IS a všechno jim vysvětlil. Zjisti si na DT, jestli by jim tohle vysvětlení také nestačilo. Nevím ale, co s tou druhou fotobankou, tam se už mé fotky neobjevily. Možná to bylo tím, že jsem si v Panthermedii zaklikla, že tyhle Special projects nechci. Je to na téhle stránce - zkus, jestli se ti to otevře
URL
Veruska
Člen
#
Zasláno: 20 Srp 2009 11:28
Tak konecne zmizeli moje foto z partnerskych mb Panthermedie,sice google najde odkaz,ale fotky se uz nezobrazuji.Vyjimkou je reflexstock.
Zatim exlusivitu zadat nebudu,ale jsem silene rada,ze se to po 8 mesicich mejlu vyresilo.Doufam,ze tohle vlakno bude slouzit vsem jako odtrasovaci priklad,Ctete podminky kam davate vase fotky,usetrite si tak nervy a spoustu casu. Mene je nekdy vice...
magda
Člen
#
Zasláno: 20 Srp 2009 11:36
Veruska
Konečně ses dočkala :-) Ty náhledy z Reflexstocku by snad při žádosti o exkluzivitu na DT nemusely vadit. Ptala ses jich už na to nebo si to s tou exkluzivitou chceš ještě promyslet?
Veruska
Člen
#
Zasláno: 20 Srp 2009 12:56
Asi s tou exklusivitou pockam,pred nekolika dny jsem si ze zoufalosti znovu otevrela acount na fotolii,uvidim jak to bude.Nanejvejs ho zase vymazu,tam to jde dost rychle.Otazka nekolika hodin.Narozdil od jinud.Musim si to nechat poradne projit hlavou,ale je mi jasne,ze se uz jen tak lehce nezapisu kamkoliv.Hlavne do nejakych divnych a mene znamych mb.
Anonymní
#
Zasláno: 11 Říj 2009 19:56
Ahoj, jsem asi rok na Shutterstocku, nefotim, delam jen vektory a uvazuji o dalsich fotobankach. Jak je to na dreamstime? Vyplati se to, investovat do toho cas?
tom
Člen
#
Zasláno: 12 Říj 2009 06:03
Anonymní
Ja mam dobrou zkusenost s Fotolii, vedle fotek mam asi 10 jednoduchych vektoru a tyhle dva se celkem prodavaji.
http://eu.fotolia.com/id/13585556
http://eu.fotolia.com/id/13537836
Potom Istockphoto bere kvalitni slozite vektory, takze ty se asi dobre prodavaji (ale tam nejsem).
orson
Člen
#
Zasláno: 12 Říj 2009 07:15
Myslim, ze s vektorama se da jeste slusne prodavat na:
-
Dreamstime
- u me druhe nejvetsi zisky po Shutterstocku
-
StockXpert
- posledni dobou docela slusny
-
Fotolia
- u me az na tretim miste, vektory jsem zde do nedavna daval jen jako velke JPGy (meli opruzujici zpusob nahravani), ted jsem zacal davat vektory pres iSyndicu a je to pohoda
-
iStockPhoto
- je dost narocne se tam dostat, dost narocne na nahravani ilustraci (velkej opruz), dost ilustraci neprojde, spousta tech co projde se nikdy neproda, ale zase kdyz uz se tam nejaka uchyti tak je to skvele - sumasumarum nejvetsi zisky na jednu ilustraci ale to nahravani je neskutecny opruz
Jestli hodlas nahravat ilustrace na vice fotobank, tak jednoznacne doporucuji pouzit
iSyndicu
na upload, usetri ti to spoustu casu - iSyndica vytvori JPG preview pro kazdou fotobanku zvlast podle toho jak jej vyzaduje, zabali pripadne EPS do zipu (jak vyzaduje napriklad Fotolia)...
No pokud bys mela nejake konkretni dotazy, tak se klidne ptej.
Anonymní
#
Zasláno: 12 Říj 2009 07:46
Dovolim si citovat Orsona z jineho vlakna:
"No nevim, ze sve zkusenosti muzu rict, ze to Xkrat tolik nebyva, Shutterstock je na prodej vektoru hodne dobry, takze zisky z ostatnich fotobank vetsinou v souctu ani neprekonaji zisk ze Shutterstocku"
Z toho mi vypliva, ze nahranim vektoru do nekolika (asi ctyrech?) dalsich fotobank se tvuj zisk zvedne maximalne na dvojnasobek toho, co ma clovek na SS, pricemz to da dost namahy navic, protoze kazda fotobanka ma jine pozadavky.
Vyzkouset si to asi musi kazdej sam, co mu vic vyhovuje. Mozna by k rozhodnuti pomohlo, kdyby tady nekdo napsal, jakej a jak velkej opruz je nahravat vektory do kazde jednotlive fotobanky :)
tom
Člen
#
Zasláno: 12 Říj 2009 07:53 - Změnil/a: tom
Anonymní
1) Hned tady nahore orson pise, ze iSyndica to udela za tebe, tj. zadnej opruz navic
2) To s tim SS je hodne individualni, je zradne se ridit podle zkusenosti nekoho jineho. Nevim jak pro vektory, ale pro fotky urcite. Magda, ktera je exkluzivni na IS, by ti zase napsala, ze IS je lepsi nez vsechy ostatni dohromady (co, Magdo)... Hodne zalezi na tvem konkretnim rukopisu, nekde se vic prodavaji byznysmani jinde neco jineho.
3) Takze rada pro zacatecnika je jednoducha - nahravej na vsechny hlavni MFB (SS, IS, DT, FO, SX) a proste za cas uvidis kde se co prodava.
Anonymní
#
Zasláno: 12 Říj 2009 08:10
S tou iSyndicou, jak se to vezme. Platit za to penize navic je taky opruz, protoze potom musis o to vic makat (coz je opruz), abys vydelal na tu iSyndicu.
Jinak souhlas, je to hodne individualni. Nekdo venuje cas kreativni praci a vytvori vic anebo kvalitnejsich ilustraci a vydela vic s jednou fotobankou, nez kdyby venoval stejnej cas nahravani ilustraci do x fotobank, a nekdo to ma presne naopak. Ale jedno je jisty, kreativni prace je pro vetsinu lidi asi zabavnejsi nez stereotypni nahravani do x fotobank (kdyz teda pominu tu iSyndicu, ktera stoji penize (namahu) navic).
tom
Člen
#
Zasláno: 12 Říj 2009 08:13
Anonymní
no ja myslim, ze jestli delas aspon prumerne dobre ilustrace, tak se nahravani na vice bank rozhodne vyplati... pokud ti teda jde o penize, pokud ne, tak nenahravej nikam, to je uplne nejjednodussi ;-)
orson
Člen
#
Zasláno: 12 Říj 2009 08:16
Presne tak, iSyndica udela hodne prace za vas - staci nahrat JPG + EPS na iSyndicu a pak jen zaskrtat, na ktere fotobanky to chcete uploadnout. Upload je hodne rychly, deset vektoru to zvladne na pet fotobank behem 2-3 minut.
A pak se musite navstivit ty jednotlive fotobanky a pouze doplnit kategorie a odeslat na schvaleni (na StockXpertu staci jen zmacnkout tlacitko na zpracovani, kategorie uz tam ani nevyplnuju).
Co se tyce ziskovosti Shutterstocku a porovnani s ostatnimi - zalezi jak casto na nej nahravate. Pokud nahravate tak 15 - 25 ilustraci za tyden jako ja, tak Shutterstock nema konkurenci :) pokud nahravate výrazne mene, tak uz jsou asi ty zisky podobnejsi. Ale to je hodne zobecnene, zalezi urcite take na velikosti portfolia a kvalite tech ilustraci.
Nicmene, kdyz uz to ma clovek jednou nakreslene, tak by bylo skoda to nedat i na ostatni fotobanky, ta prace s tim spojena je opravdu minimalni (pokud mate klicova slova a nazev s popisem ulozeny v IPTC u JPG nahledu).
IStock je urcite jeste lepsi - kdybych tam mel tolik ilustraci jako na ostatnich fotobankach, tak jsem prachac :))) Ale me fakt nebavi pul hodiny se vztekat nad uploadem, aby mi to pak zamitli a nebo aby se to vubec neprodalo. To radeji nakreslim par dalsich kousku pro Shutterstock.
orson
Člen
#
Zasláno: 12 Říj 2009 08:23
Jeste k te iSyndice - je to sice primarne placena sluzba ale:
1) nabizi i free program (lehce orezany), se kterym je mozne mesicne nahrat 100 ilustraci, za dalsi se musi priplatit
2) za jeden upload - placeny - se plati jeden cent, to jest asi 17 haleru. A to je - nezlobte se na me - hodne smesne. Pokud vam jeden upload usetri tricet sekund vaseho casu, tak to mate za hodinu 20 kacek :)
Takze doporucuji vyzkouset zdarma a pak si spocitat, zda se vam to vyplati, svuj vlastni cas si tedy cenim na mnohem vice nez je 20 kacek za hodinu.
magda
Člen
#
Zasláno: 12 Říj 2009 09:35 - Změnil/a: magda
tom
Jo jo, IS je nejlepší :-)))
Anonymní
IS je na vektory výborný, hodně ilustrátorů je na IS exkluzivně, takže se tam vektory musí prodávat dobře. Záleží ale na tom, jaké vektory kdo dělá. Je nutné opravdu umět kreslit, na IS požadují ilustrace propracované do detailů, je dobré mít svůj styl. Určitě se nejdřív podívej na jejich požadavky
URL
Může se stát, že někdo na SS prodává hodně a na IS ho ani nepřijmou, požadavky a nároky obou fotobank jsou rozdílné. Nejde jen o technické požadavky, ale i o náměty a styl, každá fotobanka chce od ilustrátorů něco jiného. Já jsem ve fotobankách začínala s fotkama, později jsem začala zkoušet i vektory a dostat se s nimi na IS bylo docela těžké. Prodávají se tam ale dobře, takže se je dál učím.
hamik
Člen
#
Zasláno: 12 Říj 2009 10:07
To magda: A když jsi se začínala učit vektory, používala jsi také nějakou literaturu apod.... ? Popř. jakou ? Nebo jsi byla total samouk s hledáním potřebných info na netu ?
magda
Člen
#
Zasláno: 12 Říj 2009 10:22
hamik
Na vektory mám Corel, koupila jsem si k němu knížku, abych pochopila alespoň ty nejdůležitější funkce. Tím učením ale myslím hlavně kreslení. Učím ruku, aby dělala to, co vymyslí hlava :-) Takže tužka a papír a kreslím.
orson
Člen
#
Zasláno: 12 Říj 2009 10:49
Magdo, nemas nejaky tip na upload tech ilustraci na iStock? Ja se u toho vzdycky strasne navztekam - vsechno vyplnim, pak kdyz to odeslu, tak mi to zahlasi nejakou blbost (typicky, ze jsem nezatrhnul nejaky vyznam u klicoveho slova) a tim prijdu o vsechny drive vyplnene udaje :(
neexistuje na to nejaka aplikace (klidne i placena) jako je treba DeepMeta?
magda
Člen
#
Zasláno: 12 Říj 2009 11:33
orson
Já těch ilustrací moc nedělám, tak dobře mi to zatím nejde a ani na to nemám dost času. Dokážu jich udělat jen pár týdně a protože je dávám jen na IS, tak se to dá zvládnout. Fotky posílám přes DeepMeta, ilustrace normálně přes jejich stránky. Když zapomeneš zatrhnout význam u některého slova, tak to jde udělat i po tom jejich upozornění dodatečně. Všechny infrmace zmizí jen když zapomeneš titul nebo popis, nebo když tam máš nějaké klíčové slovo 2x. Když popisuji vektor, který má stejné nebo hodně podobná klíčová slova jako nějaký jiný, tak si ta slova okopíruji z toho jiného. Když otevřeš už popsaný vektor jako při editaci, tak tam je záložka Copy tags. Občas to ušetří trochu času. Když máš klíčových slov hodně, tak je takhle nemusíš po jednom vždy vypisovat.
vlastas
Člen
#
Zasláno: 13 Říj 2009 05:16
používáte na vektorové ilustrace tablet?
již odmala si kreslím a maluju, takže tužka v ruce mi není cizí, ale to tabletu zatím jen přemýšlím. myš mě docela omezuje
nojman
Člen
#
Zasláno: 13 Říj 2009 05:23
vlastas - ne. Vytváření vektorů je od samotného kreslení úplně jiné. Při vektorovém kreslení hodně používám klávesové zkratky a s tabletem na klávesnici špatně dosáhnu. Takže můj postup je tužka - papír - scanner - vektor.
tom
Člen
#
Zasláno: 13 Říj 2009 06:05
vlastas
nojman
pritelkyne kresli, taky bych ji chtel koupit tablet, aby mohla delat vektorove ilustrace (ne grafiku, proste rucni ilustrace)... mate s kreslenim na tabletu nekdo zkusenosti?
nojman
Člen
#
Zasláno: 13 Říj 2009 06:49
tom - vektorový styl tvorby a ruční ilustrace nejdou ruku v ruce, na to pozor! Na to jsou jiné (převážně bitmapové) programy.
magda
Člen
#
Zasláno: 13 Říj 2009 07:24
Já tablet mám, ale je to jak píše Nojman. Kreslení vektorů je hodně odlišné od běžného kreslení. Občas mi to připomíná spíš skládačku, ne obrázek :-)
nojman
Naskenovat si obrázky mě nenapadlo. Většinou mi kresby na papír vyjdou mnohem líp, než když je pak zkouším nakreslit s tabletem.
tom
Člen
#
Zasláno: 13 Říj 2009 07:47
nojman
magda
no mne jde o to, jestli je tablet vhodny pro kresleni ala Cartoon... proste chci kreslit stejne jako na papir tuzkou, ale chci aby vysledny obrazek nebyl bitmapa, ale vektor (treba jako novejsi Simpsonovi :-) ... je tablet vhodny nastroj pro toto? nebo je lepsi oskenovat papir a nejak slozite tu bitmapu vektorizovat?
nojman
Člen
#
Zasláno: 13 Říj 2009 12:39
Myslím, že zrovna animáky se kreslí bitmapově (nevidím jediný důvod pro vektor), a jsou na to hodně specializované (a drahé) programy. Vektorizace nakreslených předloh je postup, který doporučuje snad každý výtvarník. Je to rozhodně rychlejší, než kreslit z voleje.
tom
Člen
#
Zasláno: 13 Říj 2009 14:22
nojman
duvod? jednoduchy, vektory se lepe plati nez bitmapy... ad automaticka vektorizace (autotrace), spoustu ilustraci takto vzniklych vyhodi, protoze nelogicka zmet car se nehodi pro grafiky
vlastas
Člen
#
Zasláno: 13 Říj 2009 14:30
nojman
Takže můj postup je tužka - papír - scanner - vektor
No je to složitější tak aby jsme se nemotali, tak zde raději příklady: tužkou kreslím takto, což je zajisté nevektorovatelné (jen tak mimochodem, smí a prodávají se takovéhle scany?) příklad:
URL
Pak jsou zde takovéhle věci, které dělat tabletem je určitě blbost, přinejmenším zbytečný, příklad (není moje):
URL
A pak jsou zde takovéto vektorové kresby, u kterých jsem si právě myslel, že by byl tablet vhodný pomocník. Je toto ten typ vektoru, pro který zde zazněl výše citovaný postup? Není to pracnější vektorizovat, nebo překreslovat ze scanu? příklad (není moje):
URL
Prostě co se týká tabletu, jde jen o ten poslední typ vektoru. Nicméně musím nějak vyzkoušet ten uvedený postup, je pravda, že tablet je velkým nástrojem hlavně pro bitmapu, to je bezpochyb.
<<
.
1
.
2
.
3
.
4
.
5
.