-
Domů
-
Odpovědět
-
Statistika
-
Registrace
-
Hledat
-
Zakladni info:
ShutterStock
-
fotolia
-
dreamstime
-
bigstock
Mikrofotobanky - forum
/
Autorská práva a licence
/
Jak mohu využívat Shutterstock (licence 249$ ya měsíc)
Autor
Zpráva
Vafankulo
Člen
#
Zasláno: 24 Čec 2010 10:32
Dobrý den,
Rád bych se vás touto cestou zeptal jak je to s právy na fotobance Shutterstock. Jde mi o to na jaký účel se fotografie mohou použít. Mám zájem o měsíční licenci která stojí 249$. Fotografie bych chtěl použít na samolepky, které bych potom prodával s tím, že velká část fotek by byla upravená a nakombinovaná podle představ grafika. Dalo by se říct, že by to byla taková koláž fotek z fotobanky. Je toto možné? Dost dobře jsem nerozuměl pravidlům na stránkách.
Boris
Člen
#
Zasláno: 24 Čec 2010 16:02 - Změnil/a: Boris
Zdravím, neviem aké predplatné máš presne na mysli, keďže predplatné za 249$ na stránke s licenciami nevidím...
Najskôr som myslel že budeš potrebovať asi nejaký druh rozšírenej licencie na prepredaj výtlačkov.
Lebo napr. na
Dreamstime
by sa na toto hodila licencia: "
Print Usage (P-EL): Physical Items for Resale
".
Ale ako tak čítam tie podmienky na ShutterStocku týkajúce sa štandardnej aj rozšírenej licencie nezdá sa mi že by také použitie bolo vôbec možné.(???) Samozrejme možno sa mýlim a keď, tak ma niekto opravte. ShutterStocku sa moc nevenujem...
Najlepšie spravíš keď si napíšeš na support ShutterStocku ak to silou mocou chceš kupovať od nich a presne im tam opíšeš svoj zámer. Oni ti najlepšie poradia akú licenciu môžeš použiť (ak vôbec) a budeš si na istom.
RoCe
Člen
#
Zasláno: 24 Čec 2010 20:55
Vafankulo
Shutterstock má dobrou stránku na
srovnání standardní a rozšířené licence
. Já myslím, že musíš mít rozšířenou licenci a předplatné za 249 USD není použitelné. Jen jsem to proletěl, ale možná budeš muset mít i Copyright Notice přímo od SS. A to nemluvím o koláži, což je zasahování do uměleckého díla. Jak radí
Boris
, zavolat nebo napdat na support je nejjednodušší a nejrozumnější cesta.
Vafankulo
Člen
#
Zasláno: 24 Čec 2010 21:28
OK. Díky vám za rady. Poptám se přímo u zdroje. Popravě, za fotku se mi nechce dávat 2500,- tak aby to bylo autorsky košér. Zeptám se ještě na jednu věc. Jaký je postup fotobanky když přijde na to, že licence se používá nesprávně. Je nějaký varování a potom trest nebo rovnou trest a právníci? Nechci podvádět, ale v začátku podnikáni nebudu vědět jak hodně se da na damém motivu vydělat a nemůžu do projektu narvat 100k aby to bylo bez problémů. Doufám, že tímhle nedojde k nějakému pohoršní a poradíte mi. Případně mi poradíte jak toto vyřešit. Rád bych i tímto nabídnul možnost pro vás fotografi-grafiky možnost spolupráce. Podmínky můžeme dohodnou individuálně.
Fyle
Člen
#
Zasláno: 24 Čec 2010 21:50
No, jakmile jde o přeprodej fotek - hrnečky, trička aj. - samolepky, kde jsou fotky ústředním motivem celého výsledného díla, je to totéž, budeš potřebovat extended licenci... Ta je mnohem, mnohem dražší. Ta základní není pro přeprodej coby hlavní motiv nějakého zboží, ale pro časopisy, weby aj.. Lépe je se informovat u nich, tady pochybuju, že bude větší povědomí o podmínkách ze strany uživatele. Základní pravidlo zní - pokud chceš z fotek vydělávat a jsou hlavními motivy (ne tedy doprovodným obrázkem k textu), přeprodáváš cizí dílo a musíš platit víc... Což je logické, vezmeš-li v potaz, že i tak budeš mít z jedné fotky pravděpodobně větší příjem než sám autor...
Mist
Člen
#
Zasláno: 25 Čec 2010 08:55
Mně občas přijde z Istocku, jak byla moje fotka použita, když grafik přihlásí svůj design do Designer Spotlight, často fotomontáže a pochybuju, že kupují EL licence, ale tam to asi nepřeprodávají ve velkém.
basti
Člen
#
Zasláno: 2 Srp 2010 08:36
Vafankulo
Na tohle jsou fotobanky imho dost nevhodné včetně těch micro, lepší bys měl dohodnout se přímo s konkrétním autorem. Vyjde tě to levněji a ušetříš si riskování. Žádné varování obvykle nechodí - rovnou ti přijde pěkně mastná faktura s penále + dopis od právníka, že jestli nezaplatíš, tak sraz u soudu.
tom
Člen
#
Zasláno: 6 Srp 2010 07:56
Vafankulo
jaky potrebujes fotky? hod linky na SS
Vaše odpověď
upload fotografie
»
Uživatelské jméno
»
Heslo