-
Domů
-
Odpovědět
-
Statistika
-
Registrace
-
Hledat
-
Zakladni info:
ShutterStock
-
fotolia
-
dreamstime
-
bigstock
Mikrofotobanky - forum
/
Stock fotografie & fotobanky
/
Makrobanky
.
1
.
2
.
>>
Autor
Zpráva
tom
Člen
#
Zasláno: 29 Led 2010 08:35 - Změnil/a: tom
Zajimavy clanek napsal Yuri o makrobankach.
http://www.arcurs.com/what-is-macro-stock
V podstate rika, ze v makrobankach udate umelectejsi fotky (ktere stejne nemate sanci udat na MFB), nebaziruje se tak na technicke kvalite (sum, atd.), ale hlavne na preciznosti a stylizaci tematu. Naopak, na makrobankach pry udate vase "real-life" nestrojene "syrove" fotky, coz samozrejme svadi k dojmu, ze udate kdejaky vas vycvak z ulice. Tak to ale asi nebude... mate nekdo zkusenosti s timto trhem "real-life" fotek?
Wampa
Člen
#
Zasláno: 29 Led 2010 19:02
Ja mam nejake fotky na Alamy. V principe kontroluju len technicku kvalitu fotiek. Obsah nie. Okrem aktov. Ale technicku kvalitu poriadne. To co mi preslo na mikrofotobanke na Alamy nie. Prezeraju pri 100 percentnom zvacseni. Prezru batchuploadu 1 fotku. Ak je zla zamietnu vsetky. Ak je dobra prijmu vsetky.
tom
Člen
#
Zasláno: 29 Led 2010 20:13
Wampa
a jakej mas prunik portfolii MFB a Alamy? je toho hodne spolecneho, nebo vylozene na Alamy davas jine namety, jinou techniku... ok, technicka kvalita je jedna vec, co to ostatni?
Anonymní
#
Zasláno: 30 Led 2010 05:00
O Alamy nemám dost informací - je tu vůbec někdo, kdo někdy něco v Alamy skutečně prodal? Což takhle informace o počtu fotek / počtu prodejů. Finanční stránku bych samozřejmě nechal stranou, nevyzvídám. Díky, F.
Wampa
Člen
#
Zasláno: 30 Led 2010 10:53
Na Alamy davam uplne nieco ine ako do MFB. Tam davam skor dokmentarne fotky miest. Tam nakupuju skor noviny. RF tam mam pomenej. Za RF su tam omnoho vyssie ceny ale aj tak sa predavaju. Podiel predaja celkoveho na ALAMY RM:RF je okolo 60:40.
Mam tam cca 60 fotiek a ilustracii a nulovy predaj. Je tam predsa len 17 mil. obrazkov.
basti
Člen
#
Zasláno: 1 Úno 2010 07:55
Netvrdil bych že se na makrofoto prodávají jenom jiné věci, to je blbost. Stejně jako se od vietnamců až po luxuní kšefty prodávají hadry a chodí tam různá klientela, nakupuje různá klientela i fotky.
Co se týče kvality na Alamy - požadavek na interpolaci 16Mpix vypadá divně, ale asi prostě chtějí všechno nabízet až do A3/300dpi. Narozdíl od micro mi přijde že editoři vědí co dělají, i když už mě potřetí v řadě vyhodili :D
Pro podrobnější analýzu doporučuju navštívit
http://www.danheller.com
jul
Člen
#
Zasláno: 1 Úno 2010 08:54
predaje na Alamy sa rozbiehali velmi zvolna ale stoja za to...v poslednom case je to pomerne dobre ..priemerne od 60-300 dolarov. Je pravda, ze kontroluju len technicku kvalitu fotiek, ale to velmi dokladne a ako vravi wampa ,ak z celeho balicka co posielas je jedna spatna, tak vyhodia vsetko, co mar krat viedlo k dost ostrym emailom do Alamy. Este jedna vec. Posledne som posielal posielam obrazky z Nikon D 40 co ma asi 17 MB obrazky. Niekde radili zvetsit na pozadovanych 48 M po 10 % stupnov ale po testovani 10% alebo jeden stupen, ten posledny sa mi zdal este lepsi nez 10% , tak som to vypumpoval na 48-50 MB a poslal ... vesetko preslo QC.
basti
Člen
#
Zasláno: 1 Úno 2010 09:27
jul
A doostřoval jsi to? Já ne a pokaždý mi to zmetci vylejou že soft - přitom posledně jsem si fakt vybral fotky ostrý jak žiletka a podle jejich instrukcí jsem to nedoostřil. To byla asi ta chyba... Jinak o neostrosti nemůže být řeč, foceno profi sklama, iso 100, kontrolováno pečlivě. Co máš za sklo na D40?
Anonymní
#
Zasláno: 1 Úno 2010 18:35
K ALAMY:
Na interpolaci je ideální Genuine Fractals od OnOne.
Zásadně nedoostřovat.
Doporučuji v Distribution zatrhnout vše, bylo to v prodejích znát...
A ano, je prima nesetkávat se z"nablblými" komentáři k "rejected". Alamy zajímá jen technická stránka, a i když si možná snímky prohlížejí při 100% zvětšení (nejsem si jist co to znamená, asi v reál...), rozhodně na to nevejraj z 30 cm a nejspíš mají slušné monitory a editory, co také někdy něco vyfotili.....
Poměr je jednoznačný:
(porovnání při počtu osmnácti prodaných fotek na ALAMY za rok 2009)
ALAMY strčila s přehledem do kapsy všechny mikrobanky (tím myslím SOUČET VEŠKERÝCH!!! výdělků z mikrobank v porovnání k Alamy - kromě Pathermedie) na kterých jsem, takže jak dál (i když budoucnost je vždy nejistá :-) ) mám jasno...
Zároveň musím dodat, že na Alamy mám 1300 snímků od roku 2005 a léta 2005, 06 a 07 nebylo, až na vyjímku, nic a vlastně jsem na Alamy málem rezignoval.
Takže pozor, rozbíhá se to velmi pomalu, ale stojí to za to, přeci jen to není třicetník za snímek....
Mikro nezatracuji, někdy se taky zadaří :-)
Siloto
Anonymní
#
Zasláno: 2 Úno 2010 06:29
hmmm 18 fotek za 2009 je slušný terno otázka je kolik máš za fotku ?
rekněme moje statistika za 2009
fotobanka cz 300 fotek 6 prodejů 5000
zahranicní fotobanky big 6 (3500 - 5500) fotek 200 000
jak velke a jak kvalitní musi být fotky do ALAMY ? muzu je mit na mikro ?
jul
Člen
#
Zasláno: 2 Úno 2010 09:16
basti
nedoostroval som...je to dost chulostiva zalezitost a na D40 som mal len ten kit objektiv..18-55...boli to same ..cerstvy sneh na zahrade..close up a trochu blesku..ale vetsina obrazkov co mam na Alamy su scanovane na Epson 4870 4x5 colove a 6x6 diaky. Z nima som mal najvetsie problemy..vela ich zamietli pre neostrost.
Anonymní
#
Zasláno: 2 Úno 2010 17:50
Anonymní
V případě, že jsi v 2009 prodal v mikro 200 000 fotek, pak myslím, není potřeba se další fotobankou zabývat....
No, ale každá kačka dobrá, pak tedy více je o Alamy zde:
URL
basti
Člen
#
Zasláno: 2 Úno 2010 22:26
jul
To je teda hodně divný, mám sklo o dva řády výš než ty a stejně prd :( Jinač zkoušel jsem jak GenuineFractals tak PS3 (někdo radí to, někdo ono) a už asi 4x po sobě jsem zkrachoval. Evidentně chyba v postprocesu, když tam prorazili lidi s 8Mpix zrcadlama a kit sklama, není možné aby to bylo technikou. Jinač mi teda nepřijde že by GenuineFractals byl nějak zásadně ostřejší než PS3, ale možná dělám jen něco blbě?
Jinak fotobanka.cz portfolio asi 490 fotek a poslední dva roky prodej jeden, zisk asi 120Kč ;)
tom
Člen
#
Zasláno: 3 Úno 2010 06:10
basti
takze 24 haliru na upload a ceske oanotovani fotky :-) dobre, ze jsem to po par mesicich na fotobanka.cz vzdal
basti
Člen
#
Zasláno: 3 Úno 2010 06:33
tom
No taky je množství uploadů za poslední dva roky dost ubohé, možná tak 30-40 kousků. Asi to zase trochu přiživím. FB.cz prodává poměrně dost, jenže já tak nějak nefotím zrovna to nejprodejnější, ježto mě to nebaví. Asi vyberu takových sto novějších kousků, narvu je tam a uvidíme.
tom
Člen
#
Zasláno: 3 Úno 2010 08:54 - Změnil/a: tom
basti
no ono je otazka, jak dlouho vubec prezijou regionalni fotobanky ala fotobanka.cz... ja treba mam ceske pamatky na SS, takze Karluv most fakt nikdo nepotrebuje hledat na fotobanka.cz... a ok, na fotobanka.cz muzu zavesit severni pohled na naves v Horni dolni, tak jak mi chodily specificke nabidky na mail... no, ale kolik si takovychto fotek kdo koupi, byt za 5000 Kc???
mibuch
Člen
#
Zasláno: 3 Úno 2010 09:52
basti
Jestli jde o projití na Alamy a děláš vektory, tam není problém je zvětšit, exportovat do PS (nebo JPG) a poslat.
Jo, po zkušenostech je gassovsky rozmáznu - 0,3.
Další zásilky už tolik nezkoumají, i když sem tam narazí zrovna na tu podstrčenou (nestalo se mi (narozdíl od mikro odborníků), že bych nevěděl, proč mi fotku nepřijali, horší je, že vyhodí celou zásilku.
tom
Zrovna na Alamy se koupil Karlův most, Mikuláš (Malá Strana), Buchlovice, Karlštej (ale taky kachna z Vltavy a fotky vlastního obrazu-malby, takže je to různé) a na mikro jsou takových snímků Prahy rozhodně mraky, takže jde spíš o typ zákazníka (na mikro by to mohl mít v podstatě 100x levnější a přesto nakupuje na Alamy)(naštěstí :-)))) )
Anonymní
Já jsem s 18 prodanými snímky za rok více než spokojený (jasně že bych chtěl, sakra, víc.... :-))))))
Odpověď na otázku (počítám co dostanu, Alamy si bere 40% - což je mimochodem také více než slušné, oproti mikro):
Tedy pro rok 2009: za jednu fotku prodanou na Alamy odpovídá zhruba 900 základních stažení na SS za měsíc (a tam jsem na 0,36$ za jedno základní stažení).
(a 900 stažení za měsíc na SS se mi opravdu ještě nepovedlo, nejvíce jsem se v jediném měsíci přiblížil navíc s pěti EX licencemi a videem....)
Nejsem si jist, jestli rozumím správně tomu, že jsi v mikro prodal 200 000 fotek v roce 2009, jestliže ano, pak odhaduji měsíční výdělek okolo 100.000,-Kč a pak si přidělávat práci s Alamy snad opravdu nemá cenu....... :-)
Ale možná myslíš výdělek 200000. Pak Alamy zkus, když to vyjde, budeš na tom lépe....
tom
Člen
#
Zasláno: 3 Úno 2010 10:00
mibuch
ja jsem nemyslel makro vs. mikro, ale regionalni vs. globalni ... kdyz jde na globalni Alamy koupit Buchlovice, kolik lidi si to (draz?, nevim) koupi na fotobanka.cz... leda ze by vzdelanec nakupci neumel anglicky, to pak jo
mibuch
Člen
#
Zasláno: 3 Úno 2010 11:35
tom
Takhle (pro příklad) :
Na fotobance.cz mám poslední dvě prodané fotky Emauz (klášter na Slovanech) a tuším, že Vyšehrad (za 1600 a 1200). Práce (když budu počítat nahrání, práce s dávkou v tom offlinovém popisovači a nahrání popisů - zabralo to tak 10 minut a výdaje nula, připojený bych byl stejně a šmudlal v compu něco jiného - já řku: 2800,- za 10 min, proč ne. Jasně, ža další tři měsíce na fotobanka.cz nic, ale ty fotky mám v počítači tak jako tak, tak co... :-))
Až půjde fotobanka.cz do kopru, tak půjde, mudrovat nad tím nemíním a fotit nepřestanu, tak nějak mě to ba, ale nechávat si fotky na disku, nevím, já si je pak už moc neprohlížím a už vůbec k tomu nikoho nenutím... :-))))
Ty samé fotky mám i na Alamy, tam bohužel neprodané, no, ale když je někdo ochotný zaplatit na Almy za podobnou přes 500$, opět říkám: proč ne....
A jak jsem psal výše, těch samých snímků jsou na mikro tisíce, a přesto jsou zákaznící, co je nakupují na fotobanka.cz nebo Alamy (nebo Getty, Corbis, Inmagine a podobně, kde ty ceny jsou ještě vyšší...).
:-)))
tom
Člen
#
Zasláno: 3 Úno 2010 11:57
mibuch
fajn.. kdyz to pro tebe je zabava, no problem... u FB je opruz s cestinou, ta tuhle banku znevyhodnuje dost... nemuzes pocitat jenom ty dve prodane fotky, kolik jich tam visi neprodanych?
mibuch
Člen
#
Zasláno: 3 Úno 2010 13:51
tom
:-)
Ale proč bych počítal neprodané? Vyfotil bych ty snímky stejně, zpracoval taky.... Úplně na začátku byly neprodané všechny a kdybych si je prohlížel doma pod peřinou, taky by byly neprodané dosud a neměl bych za ně vůbec nic......
Například na tý zmiňovaný Alamy jsem první tři roky neprodal prakticky nic, jak říkáš, viseli tam, a ejhle, visatci se probrali...
Jasně, od
fotobanky.cz
to nečekám a jinde je to lepší (taky na druhu snímků asi záleží), ale vzato kolem a kolem, jen třeba ty poslední dvě z fotobanky mi zaplatili provoz www stránek a ještě zbylo na pivo :-))))
Jasně, fotobanka.cz je jen pro ČR, a jo, nečekám od ní zázrak (já taky žádný zázraky nedělám) a občas mi trvá měsíc, než se pustím do popisu jedné dávky....
Je fakt, že času na nějakou trasformaci měli dost a ceny v třeba v Kč a eurech a alespoň angličtina by nemuseli být takový problém, ale nejspíš jim to tak stačí....
A focení je pro mne opravdu zábava :-))) (jinak nevím, proč bych se tím měl zabývat, a to vše kolem je prostě tak nějak -a většinou příjemné- navíc...) :-)
tom
Člen
#
Zasláno: 3 Úno 2010 14:45 - Změnil/a: tom
mibuch
no stejne bys je zpracoval, ale bez fotobanky.cz by ses prece nedrbal s ceskyma klicovyma slovama ne? a foceni zabava je, ale keywordovani (notabene ceske, pouzitelne do jedne fb) a uploadovani teda rozhodne nee :-)
u tech anglickejch je to ale povzbudivy, ze se ti po 3 letech zacaly prodavat
mibuch
Člen
#
Zasláno: 3 Úno 2010 17:01
tom
Jo, to jo, jasně, česká klíčová slova to je mrzuté, používám vlastně jen snímky kde už je mám zadaný v tom offline popisovači..., jeden z důvodů proč jde fotobanka.cz u mne stranou a i mikro jsou daleko před. A jak jsem psal výše, nějaké vzkříšení "viselců" tam také nečekám, o tom žádná, ale ani nemám důvod k nářkům či lítosti. Uzavřená kapitola. Na globál nějak nezareagovali, i když svého času kolovaly jakési zvěsti.....
Teď bych s tím - jako kdybych měl teď začínat, ovšem s přihlédnutím k přeci jen nějakým nabytým zkušenostem - opravdu čas neztrácel, o tom žádná, spíš jde o jakési dobíhající období setrvačnosti.. a nebo by to chtělo, abych uměl udělat fotky, který by na fotobance frčely. :-)
Zdarec, teď jdu mudrovat nad pivec a pak už jsou skoro prázdniny tak až po (a taky jsem toho napsal víc než dost, takže možná až po těch letních....) :-)
jul
Člen
#
Zasláno: 4 Úno 2010 18:57
basti
ano je to cudne..ja som este ten GenuineFractals nepouzival,stale len PS3tak to porovnat neviem...na fotobanke mam trochu vyse 1000 a predavalo sa pomerne dobre, ale v poslednom case nic.
V Alamy som mal najvetsie problemy, ked som posielal scanovane diaky..tam skutocne nasli chybne a mi to hadzali naspet, jedna radost..ale aj tak vela preslo..a tie sa po dost dlhej akejsi cakacej dobe ,zacinaju predavat. Co som poslal z Nikon, zatial vzali vsetko.
jul
Člen
#
Zasláno: 4 Úno 2010 19:22
navod na zvetsenie fotky pre Alamy..
http://www.youngimaging.com/Article-HowDoISizeAnIm
ageSoAlamyWillAcceptIt.asp
jul
Člen
#
Zasláno: 4 Úno 2010 19:25
http://www.youngimaging.com/Article-HowDoISizeAnIm ageSoAlamyWillAcceptIt.asp
jul60
#
Zasláno: 9 Bře 2010 06:38
Posted: Thursday, March 04, 2010 12:01:17 PM
Groups: Member
Well, I raised the question of Genuine Fractals earlier this year, during a process which nearly got my account terminated. I was writing about GF for a review of onOne Software Plug-in Suite 5, and because I seemed to remember Alamy recommending it, I did four GF upscaled tests from various older files and submitted them as a single batch to Alamy. Needless to say they were all kicked out, and I nearly was as well, though I sent Alan Capel a PDF of the magazine report which included a screenshot of the Alamy failure report, to explain why I had been abusing QC's patience this way.
Alan told me that Alamy has not recommended GF for YEARS and does not do so. I just hadn't checked the contributor recommendations. In fact they don't recommend any such magic-fix size increasing software.
So the root of the problem might be nothing more than using GF Pro Batch on 8 megapixel files, instead of artefact-free neutral interpolation methods.
Since then I have spent a month revisiting forgotten shoots, on cameras from 5 megapixels upwards, to see how the latest raw converters improve results. All the files processed from these have passed Alamy QC, despite the superiority of the latest 15-24 megapixel work. So even though QC may be influenced by the improvement in overall standards, it is still possible to create 48MB files from the first mainstream phase DSLRs of 7-8 years ago (typically 6 megapixels) and have them pass QC.
In fact I went back to shooting with a 6 megapixel camera for a couple of weeks, using only the best prime lenses such as my macros and 50mm f/1.7, never touching zooms. It was pretty clear that 6 megapixels has enough information for an Alamy image, provided the picture hitting the sensor is top quality.
David
jul60
#
Zasláno: 9 Bře 2010 06:43
prepacte, ze posielam clanok z Alamy foruma po anglicky, len je zaujimave, ze boli pouzite starsie 7-8 rocne digitalne aparaty a uspesne presli QC.
basti
Člen
#
Zasláno: 9 Bře 2010 06:43
jul60
To je pěkný, jen by to ještě chtělo informaci JAK to zvětšuje.
jul60
#
Zasláno: 9 Bře 2010 06:50
basti
je to o clanok vysie...od jul
.
1
.
2
.
>>
Vaše odpověď