- Domů - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -
Zakladni info: ShutterStock - fotolia - dreamstime - bigstock

Mikrofotobanky - forum / Stock fotografie & fotobanky /

platce dph

. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Anonymní
# Zasláno: 21 Led 2010 11:30

ahoj,
dozvedel jsem se ze pokud poskytuju sluzby podnikatelskymu subjektu v EU, tak se automaticky stavam platcem DPH (nehlede na to kolik vydelavam). nevite jak je to s mikrofotobankama? pokud dodovam napr. pro fotoliu - a ta ma kancelare v evrope, tak jak to je? potrebuju to nejak zjistit abych se pripadne k DPH prihlasil vcas...
diky moc za jakykoliv rady

vlastas
Člen
# Zasláno: 21 Led 2010 11:48

neposkytujes sluzby ale prodavas licence ve smyslu autorskeho zakona a na to se to udajne nevztahuje, uz je to tu hledej

Anonymní
# Zasláno: 21 Led 2010 12:07

najit to se mi to tu nepodarilo, ale omlouvam se, ze pisu s necim co tu uz je ;)
a moc dekuju, hodne sem si oddechnul :)

Anonymní
# Zasláno: 21 Led 2010 12:34

ted na to jeste dal koukam a asi jsem uz neco nasel. jak je to kdyz jsem OSVC? znamena to ze se musim stat platcem DPH nebo ne? tohle by chtelo danovyho experta...

vlastas
Člen
# Zasláno: 21 Led 2010 14:02

... ale to uz jsi asi nasel http://www.mikrofotobanky.cz/forum/index.php?actio n=vthread&forum=1&topic=20782

Anonymní
# Zasláno: 21 Led 2010 15:31

nasel, ale i po precteni nejsem o nic moudrejsi. protoze jsou tam oba nazory - ze OSVC platit DPH musi a je tam i nazor ze nemusi. takze jak je to skutecne z toho nevim :(

Anonymní
# Zasláno: 21 Led 2010 16:26

http://www.podnikatel.cz/clanky/poskytujete-sluzby -v-eu-stavate-se-platcem-dph/

Anonymní
# Zasláno: 21 Led 2010 17:02

http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/SID-11993D92-9B46C B17/cds/xsl/legislativa_metodika_9940.html?year=0

Anonymní
# Zasláno: 21 Led 2010 17:08

http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/SID-11993D92-9B46C B17/cds/xsl/legislativa_metodika_9940.html?year=0

Fyle
Člen
# Zasláno: 21 Led 2010 18:00

Já jsem z toho taky jelen... Chápe to někdo a ví, jestli budeme odvádět víc nebo ne, popř. jaká nová administrativa z toho pro nás od roku 2k10 vyplývá??

Anonymní
# Zasláno: 21 Led 2010 18:07

no tak tohle sem taky uz procital... porad vazne nevim jak to je.
nicmene napr. pro shutterstock, dreamstime, istockphoto bych problem nevidel, tam jde prijem ze severni ameriky. s cim mam trochu problem je fotolia - ta ma kancelare i v evrope, ale pokud by fakturace probehla z usa, tak by se to nejspis na eu nevstahovalo... porad se tim ted zabejvam a studuju to, pokud prijdu na neco dalsiho dam jeste vedet. ale porad mi to neni jasny

tom
Člen
# Zasláno: 21 Led 2010 19:09

Anonymní
no, ono fakturace hlavne vubec neprobiha, nebo snad dostavate nejake formalne spravne faktury?

Anonymní
# Zasláno: 21 Led 2010 21:32

samozrejme ze se nejedna o klasickou fakturu, ale subjekt, kterej penize vyplaci musi mit danovy cislo a misto podnikani. jde o to ze pokud bude fotolia posilat penize z evropsky pobocky z evropskyho danovyho cisla, tak je jina situace nez kdyz posle penize z usa...

basti
Člen
# Zasláno: 22 Led 2010 06:56

Anonymní
Problém je ten, že byznys s microstockem je v ČR prakticky neplatný - to že někde odklikneš nějaký cinty není smlouva, to že ti nějaká rádobykorektní firma ani nepošle roční podepsaný a orazítkovaný výpis není fakturace a to že někomu pošleš fotku pasu je protizákonné! Když ti nějaký hejhula pošl prachy na paypal, tak náš FÚ ani neví co s tím a když to chceš legálně přiznat, máš problém. Věř mi, loni jsem to řešil s daňovou poradkyní a letos budu zas - a nebyla z toho vůbec nadšená.

Popravdě se mi zdá směšné že bys kvůli pár tisícům z micro musel být plátcem DPH, vést podvojné účetnictví a platit zálohy. Navíc my neposkytujeme služby, to bysme museli fotit kontrakty, my prodáváme licence/zboží. V dohledné době mám sezení s účetní tak pak dám vědět jak to dopadlo.

tom
Člen
# Zasláno: 22 Led 2010 07:37 - Změnil/a: tom

basti
tak nejak jsem to myslel... ne, ze by na vine byly mikrostocky, spis financaky ruznych zemi na toto nejsou zatim staveny

urcite dej vedet, taky mne to zajima

basti
Člen
# Zasláno: 22 Led 2010 12:03

tom
Nesouhlasím v tom že to není chyba microstocku - je, pokud chci obchodovat mezinárodně, musí to mít nějakou štábní kulturu. Minimálně pokud beru běžně 70-90% provize, bylo by vhodné obětovat nějaký ten dolárek a aspoň poslat podepsanou a orazítkovanou smlouvu a všem co dosáhnou payoutu aspoň nějaké potvrzení jednou ročně. O tom jaký v tom mají chlív svědčí už to, že teprve letos po pěti letech provozu řeší některé fotobanky jak to vlastně mají danit v USA, přitom dávno přesáhly obraty v miliónech USD. Ale samozřejmě je to chyba i našich zákonů, které ti prostě podobné věci téměř znemožňují přiznat, i když chceš.

tom
Člen
# Zasláno: 22 Led 2010 15:05

basti
jj

Anonymní
# Zasláno: 25 Led 2010 07:14

No jsou to kokoti ... člověk daní a stejně mu magoři z banánové republiky hází klacky pod nohy. vysrat se na to a nedanit a je to.

Anonymní
# Zasláno: 25 Led 2010 14:51

ono ale je to tak ze pokud penize neprijdou z evropy (ze shutterstocku, dreamstime, istockphoto... nechodi z evropy, ale ze severni ameriky) tak do dph nespadneme. jak rikam jedinej problem je ta fotolia (aspon z big6) , protoze pokud posila penize z evropsky pobocky a pokud je to z evropskyho uctu, tak je to fakt smula

Anonymní
# Zasláno: 26 Led 2010 08:17

Ale pitchu stejně ti chodi vše pres moneybookers tak jak muze nekdo prijit na to ci jsou penize z USA nebo z Evropy. to je jedna věc druhá věc je že když člověk yvdělá nějakou kačku v zahraničí a snaží se ji zdanit a má za to byt potrestán a lidi co to nedaní vubec se tomu ještě vysmějou .. typická ukázka demence české státní správy ....

Anonymní
# Zasláno: 9 Úno 2010 15:50

http://www.podnikatel.cz/clanky/reklamni-sluzby-go ogle-adsense-a-povinna-dph/

stoupa
Člen
# Zasláno: 8 Bře 2010 14:20 - Změnil/a: stoupa

Tak si v tom dělám pořádek a vychází mi asi tohle:
Pokud máme nějaký zisk od agentur, které mají sídlo v EU, stáváme se automaticky plátci DPH, to je jasné. Co z toho pro nás plyne:

1) Do 15 dnů podat přihlášku k registraci plátce DPH na příslušném Finančním úřadě
2) Zřídit si datovou schránku nebo alespoň kvalifikovaný certifikát
3) Vést evidenci plátce DPH. Naštěstí nemusí být podvojné účetnictví, stačí jednoduchá tabulka v excelu, kde se evidují požadované náležitosti, jako "odděleně uskutečněná plnění (daň na výstupu) dle jednotlivých sazeb, přijatá plnění, opět rozdělena dle sazeb, případně plnění z dovozu a z tuzemska, plnění s nárokem, případně bez nároku na odpočet DPH apod."
4) Za uskutečněná plnění vystavujeme faktury. Takže na přijatou částku vystavíme fakturu se všemi atributy podle zákona, uvedeme, že plnění podléhá reverse charging a že již byla uhrazena, a pošleme to agentuře.
5) Měsíčně nebo čtvrtletně (záleží na obratu a službách, které poskytujeme) podáváme prostřednictvím datové schránky nebo opatřené elektronickým podpisem Souhrnné hlášení k DPH (to je jednoduchý formulář)
6) Čtvrtletně, a to i když žádné příjmy nemáme, podáváme přiznání k DPH

Pokud se neregistrujeme a pak na nás přijdou, platíme pokutu ve výši 10% ze svých příjmů za období, kdy jsme měli být registrováni (maximálně tuším 11 let nazpět). A to pak může být pěkná pálka.

DPH platí agentura, pokud sídlí v EU, pokud jsou mimo, je plnění od DPH osvobozeno (ale do těch přehledů se uvádí taky), takže tady další náklady nebudou, ale ta nadbytečná agenda je hrozná. Jak je to v případě, že budeme napříště náhodou poskytovat služby někomu v tuzemsku (například fotobanka.cz), jsem zatím nezjišťoval.

Pár dalších zdrojů:
http://zakony.kurzy.cz/235-2004-zakon-o-dani-z-pri dane-hodnoty-dph/
http://www.jazyky.com/content/view/758/
http://www.finexpert.cz/Autori/Jak-se-vyznat-v-DPH /sc-48-sr-1-a-17107/default.aspx
http://www.kurzy.cz/dane-danova-priznani/dan-z-pri dane-hodnoty-dph.htm

tom
Člen
# Zasláno: 8 Bře 2010 14:26

DPH platí agentura, pokud sídlí v EU, pokud jsou mimo, je plnění od DPH osvobozeno (ale do těch přehledů se uvádí taky), takže tady další náklady nebudou, ale ta nadbytečná agenda je hrozná. Jak je to v případě, že budeme napříště náhodou poskytovat služby někomu v tuzemsku (například fotobanka.cz), jsem zatím nezjišťoval.

tohle nechapu, takze dokud nejsem u agentury v EU ale jsem treba na SS, tak prehledy neresim vubec a od te doby co neco prodam na Alamy a registruju se jako platce DPH, musim vykazovat i zisk ze SS do hlaseni k DPH?

Anonymní
# Zasláno: 8 Bře 2010 14:29

Jojo prijde mi to jako super zpusob, jak zrusit podnikani na internetu.

Myslim, ze po teto zmene znacne ubude lidi, co vydelavali treba na adsense - kdyz si prectou, co vse tedkom musi delat, tak se na nejake podnikani z vysoka vykaslaji a bud to budou delat nadale uplne nacerno a nebudou vubec priznavat vydelky a nebo to zabali. Jojo to nam urcite pomuze vyhrabat se z krize.... jeste by to chtelo par dalsich stranek do danoveho priznani a par dalsich klacku pod nohy.

Jo mimochodem, dnes jsem byl na CSSZ odevzdat prehled a hned mi vymerili pravidelne poplatky - zalohy na cely rok... takze jakozto OSVC a zaroven zamestnanec platim vsechno dvakrat - zdravko, socku, dane a co z toho mam? Az pujdu do duchodu, tak od statu uz nic nedostanu a kdyz jdu k zubari, tak si to stejne musim zaplatit a jinak mam zdravotni peci uplne stejnou jako kdejaky vyzirka... Uz me ti urednici fakt se****rou

stoupa
Člen
# Zasláno: 8 Bře 2010 14:31 - Změnil/a: stoupa

tom
Ano, je tam na to řádek 25.

Anonymní
Je to tak, mě taky.

tom
Člen
# Zasláno: 8 Bře 2010 14:40

stoupa
Anonymní

tak jako vyplnit 4x za rok nejakej papir (resp. digitalne neco poslat) mi nedala problem, pokud ta sranda bude stat za to (coz nevim)

tom
Člen
# Zasláno: 8 Bře 2010 14:41

Anonymní
jakto ze vymerili poplatky??? jsi pod tim limitem?

xtrekx
Člen
# Zasláno: 8 Bře 2010 14:44

stoupa
Já tedy nevím, jestli to mám řešit takto do podrobna. Já jsem všechny podklady předal daňové poradkyni. A o platbě DPH nepadlo ani slovo. Chtěla po mně pouze zisky z poslaných plateb ze zahraničí. Nic víc. Tak moc tomu tedy nerozumím, to mám daňové poradkyni říkat jak to má dělat? Nebo opravdu všichni budete čtvrtletně podávat přiznání k DPH?

tom
Člen
# Zasláno: 8 Bře 2010 14:46

xtrekx
no ja jsem zatim nic neprodal tak vyckavam, jak se to vyvrbi... ale asi si nakonec najmu tu danovou poradkyni, protoze nechci mit pri foceni Pavlovuv reflex, ze fotit = problemy s danema

stoupa
Člen
# Zasláno: 8 Bře 2010 14:50

tom
Mně teda ty jejich papíry problémy dělají :) Ale nejde jen o to. Za každou úplatu musíš vystavovat fakturu. Pokud prodáš něco tady, musíš odvádět DPH a pro zákazníka neplátce o to zdražíš. A co teprve, až si někdo vymyslí, že všichni plátci musí vést podvojné účetnictví, přispívat na sport nebo dělat jinou hovadinu.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

upload fotografie

» Uživatelské jméno  » Heslo 

reklama

PHOTON EUROPE zableskova technika