| Autor |
Zpráva |
Anonymní
|
# Zasláno: 21 Led 2010 11:30
ahoj,
dozvedel jsem se ze pokud poskytuju sluzby podnikatelskymu subjektu v EU, tak se automaticky stavam platcem DPH (nehlede na to kolik vydelavam). nevite jak je to s mikrofotobankama? pokud dodovam napr. pro fotoliu - a ta ma kancelare v evrope, tak jak to je? potrebuju to nejak zjistit abych se pripadne k DPH prihlasil vcas...
diky moc za jakykoliv rady
|
vlastas Člen |
# Zasláno: 21 Led 2010 11:48
neposkytujes sluzby ale prodavas licence ve smyslu autorskeho zakona a na to se to udajne nevztahuje, uz je to tu hledej
|
Anonymní
|
# Zasláno: 21 Led 2010 12:07
najit to se mi to tu nepodarilo, ale omlouvam se, ze pisu s necim co tu uz je ;)
a moc dekuju, hodne sem si oddechnul :)
|
Anonymní
|
# Zasláno: 21 Led 2010 12:34
ted na to jeste dal koukam a asi jsem uz neco nasel. jak je to kdyz jsem OSVC? znamena to ze se musim stat platcem DPH nebo ne? tohle by chtelo danovyho experta...
|
vlastas Člen |
# Zasláno: 21 Led 2010 14:02
... ale to uz jsi asi nasel http://www.mikrofotobanky.cz/forum/index.php?actio n=vthread&forum=1&topic=20782
|
Anonymní
|
# Zasláno: 21 Led 2010 15:31
nasel, ale i po precteni nejsem o nic moudrejsi. protoze jsou tam oba nazory - ze OSVC platit DPH musi a je tam i nazor ze nemusi. takze jak je to skutecne z toho nevim :(
|
Anonymní
|
# Zasláno: 21 Led 2010 16:26
http://www.podnikatel.cz/clanky/poskytujete-sluzby -v-eu-stavate-se-platcem-dph/
|
Anonymní
|
# Zasláno: 21 Led 2010 17:02
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/SID-11993D92-9B46C B17/cds/xsl/legislativa_metodika_9940.html?year=0
|
Anonymní
|
# Zasláno: 21 Led 2010 17:08
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/SID-11993D92-9B46C B17/cds/xsl/legislativa_metodika_9940.html?year=0
|
Fyle Člen |
# Zasláno: 21 Led 2010 18:00
Já jsem z toho taky jelen... Chápe to někdo a ví, jestli budeme odvádět víc nebo ne, popř. jaká nová administrativa z toho pro nás od roku 2k10 vyplývá??
|
Anonymní
|
# Zasláno: 21 Led 2010 18:07
no tak tohle sem taky uz procital... porad vazne nevim jak to je.
nicmene napr. pro shutterstock, dreamstime, istockphoto bych problem nevidel, tam jde prijem ze severni ameriky. s cim mam trochu problem je fotolia - ta ma kancelare i v evrope, ale pokud by fakturace probehla z usa, tak by se to nejspis na eu nevstahovalo... porad se tim ted zabejvam a studuju to, pokud prijdu na neco dalsiho dam jeste vedet. ale porad mi to neni jasny
|
tom Člen |
# Zasláno: 21 Led 2010 19:09
Anonymní
no, ono fakturace hlavne vubec neprobiha, nebo snad dostavate nejake formalne spravne faktury?
|
Anonymní
|
# Zasláno: 21 Led 2010 21:32
samozrejme ze se nejedna o klasickou fakturu, ale subjekt, kterej penize vyplaci musi mit danovy cislo a misto podnikani. jde o to ze pokud bude fotolia posilat penize z evropsky pobocky z evropskyho danovyho cisla, tak je jina situace nez kdyz posle penize z usa...
|
basti Člen |
# Zasláno: 22 Led 2010 06:56
Anonymní
Problém je ten, že byznys s microstockem je v ČR prakticky neplatný - to že někde odklikneš nějaký cinty není smlouva, to že ti nějaká rádobykorektní firma ani nepošle roční podepsaný a orazítkovaný výpis není fakturace a to že někomu pošleš fotku pasu je protizákonné! Když ti nějaký hejhula pošl prachy na paypal, tak náš FÚ ani neví co s tím a když to chceš legálně přiznat, máš problém. Věř mi, loni jsem to řešil s daňovou poradkyní a letos budu zas - a nebyla z toho vůbec nadšená.
Popravdě se mi zdá směšné že bys kvůli pár tisícům z micro musel být plátcem DPH, vést podvojné účetnictví a platit zálohy. Navíc my neposkytujeme služby, to bysme museli fotit kontrakty, my prodáváme licence/zboží. V dohledné době mám sezení s účetní tak pak dám vědět jak to dopadlo.
|
tom Člen |
# Zasláno: 22 Led 2010 07:37 - Změnil/a: tom
basti
tak nejak jsem to myslel... ne, ze by na vine byly mikrostocky, spis financaky ruznych zemi na toto nejsou zatim staveny
urcite dej vedet, taky mne to zajima
|
basti Člen |
# Zasláno: 22 Led 2010 12:03
tom
Nesouhlasím v tom že to není chyba microstocku - je, pokud chci obchodovat mezinárodně, musí to mít nějakou štábní kulturu. Minimálně pokud beru běžně 70-90% provize, bylo by vhodné obětovat nějaký ten dolárek a aspoň poslat podepsanou a orazítkovanou smlouvu a všem co dosáhnou payoutu aspoň nějaké potvrzení jednou ročně. O tom jaký v tom mají chlív svědčí už to, že teprve letos po pěti letech provozu řeší některé fotobanky jak to vlastně mají danit v USA, přitom dávno přesáhly obraty v miliónech USD. Ale samozřejmě je to chyba i našich zákonů, které ti prostě podobné věci téměř znemožňují přiznat, i když chceš.
|
tom Člen |
# Zasláno: 22 Led 2010 15:05
basti
jj
|
Anonymní
|
# Zasláno: 25 Led 2010 07:14
No jsou to kokoti ... člověk daní a stejně mu magoři z banánové republiky hází klacky pod nohy. vysrat se na to a nedanit a je to.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 25 Led 2010 14:51
ono ale je to tak ze pokud penize neprijdou z evropy (ze shutterstocku, dreamstime, istockphoto... nechodi z evropy, ale ze severni ameriky) tak do dph nespadneme. jak rikam jedinej problem je ta fotolia (aspon z big6) , protoze pokud posila penize z evropsky pobocky a pokud je to z evropskyho uctu, tak je to fakt smula
|
Anonymní
|
# Zasláno: 26 Led 2010 08:17
Ale pitchu stejně ti chodi vše pres moneybookers tak jak muze nekdo prijit na to ci jsou penize z USA nebo z Evropy. to je jedna věc druhá věc je že když člověk yvdělá nějakou kačku v zahraničí a snaží se ji zdanit a má za to byt potrestán a lidi co to nedaní vubec se tomu ještě vysmějou .. typická ukázka demence české státní správy ....
|
Anonymní
|
# Zasláno: 9 Úno 2010 15:50
http://www.podnikatel.cz/clanky/reklamni-sluzby-go ogle-adsense-a-povinna-dph/
|
stoupa Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2010 14:20 - Změnil/a: stoupa
Tak si v tom dělám pořádek a vychází mi asi tohle:
Pokud máme nějaký zisk od agentur, které mají sídlo v EU, stáváme se automaticky plátci DPH, to je jasné. Co z toho pro nás plyne:
1) Do 15 dnů podat přihlášku k registraci plátce DPH na příslušném Finančním úřadě
2) Zřídit si datovou schránku nebo alespoň kvalifikovaný certifikát
3) Vést evidenci plátce DPH. Naštěstí nemusí být podvojné účetnictví, stačí jednoduchá tabulka v excelu, kde se evidují požadované náležitosti, jako "odděleně uskutečněná plnění (daň na výstupu) dle jednotlivých sazeb, přijatá plnění, opět rozdělena dle sazeb, případně plnění z dovozu a z tuzemska, plnění s nárokem, případně bez nároku na odpočet DPH apod."
4) Za uskutečněná plnění vystavujeme faktury. Takže na přijatou částku vystavíme fakturu se všemi atributy podle zákona, uvedeme, že plnění podléhá reverse charging a že již byla uhrazena, a pošleme to agentuře.
5) Měsíčně nebo čtvrtletně (záleží na obratu a službách, které poskytujeme) podáváme prostřednictvím datové schránky nebo opatřené elektronickým podpisem Souhrnné hlášení k DPH (to je jednoduchý formulář)
6) Čtvrtletně, a to i když žádné příjmy nemáme, podáváme přiznání k DPH
Pokud se neregistrujeme a pak na nás přijdou, platíme pokutu ve výši 10% ze svých příjmů za období, kdy jsme měli být registrováni (maximálně tuším 11 let nazpět). A to pak může být pěkná pálka.
DPH platí agentura, pokud sídlí v EU, pokud jsou mimo, je plnění od DPH osvobozeno (ale do těch přehledů se uvádí taky), takže tady další náklady nebudou, ale ta nadbytečná agenda je hrozná. Jak je to v případě, že budeme napříště náhodou poskytovat služby někomu v tuzemsku (například fotobanka.cz), jsem zatím nezjišťoval.
Pár dalších zdrojů:
http://zakony.kurzy.cz/235-2004-zakon-o-dani-z-pri dane-hodnoty-dph/
http://www.jazyky.com/content/view/758/
http://www.finexpert.cz/Autori/Jak-se-vyznat-v-DPH /sc-48-sr-1-a-17107/default.aspx
http://www.kurzy.cz/dane-danova-priznani/dan-z-pri dane-hodnoty-dph.htm
|
tom Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2010 14:26
DPH platí agentura, pokud sídlí v EU, pokud jsou mimo, je plnění od DPH osvobozeno (ale do těch přehledů se uvádí taky), takže tady další náklady nebudou, ale ta nadbytečná agenda je hrozná. Jak je to v případě, že budeme napříště náhodou poskytovat služby někomu v tuzemsku (například fotobanka.cz), jsem zatím nezjišťoval.
tohle nechapu, takze dokud nejsem u agentury v EU ale jsem treba na SS, tak prehledy neresim vubec a od te doby co neco prodam na Alamy a registruju se jako platce DPH, musim vykazovat i zisk ze SS do hlaseni k DPH?
|
Anonymní
|
# Zasláno: 8 Bře 2010 14:29
Jojo prijde mi to jako super zpusob, jak zrusit podnikani na internetu.
Myslim, ze po teto zmene znacne ubude lidi, co vydelavali treba na adsense - kdyz si prectou, co vse tedkom musi delat, tak se na nejake podnikani z vysoka vykaslaji a bud to budou delat nadale uplne nacerno a nebudou vubec priznavat vydelky a nebo to zabali. Jojo to nam urcite pomuze vyhrabat se z krize.... jeste by to chtelo par dalsich stranek do danoveho priznani a par dalsich klacku pod nohy.
Jo mimochodem, dnes jsem byl na CSSZ odevzdat prehled a hned mi vymerili pravidelne poplatky - zalohy na cely rok... takze jakozto OSVC a zaroven zamestnanec platim vsechno dvakrat - zdravko, socku, dane a co z toho mam? Az pujdu do duchodu, tak od statu uz nic nedostanu a kdyz jdu k zubari, tak si to stejne musim zaplatit a jinak mam zdravotni peci uplne stejnou jako kdejaky vyzirka... Uz me ti urednici fakt se****rou
|
stoupa Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2010 14:31 - Změnil/a: stoupa
tom
Ano, je tam na to řádek 25.
Anonymní
Je to tak, mě taky.
|
tom Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2010 14:40
stoupa
Anonymní
tak jako vyplnit 4x za rok nejakej papir (resp. digitalne neco poslat) mi nedala problem, pokud ta sranda bude stat za to (coz nevim)
|
tom Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2010 14:41
Anonymní
jakto ze vymerili poplatky??? jsi pod tim limitem?
|
xtrekx Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2010 14:44
stoupa
Já tedy nevím, jestli to mám řešit takto do podrobna. Já jsem všechny podklady předal daňové poradkyni. A o platbě DPH nepadlo ani slovo. Chtěla po mně pouze zisky z poslaných plateb ze zahraničí. Nic víc. Tak moc tomu tedy nerozumím, to mám daňové poradkyni říkat jak to má dělat? Nebo opravdu všichni budete čtvrtletně podávat přiznání k DPH?
|
tom Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2010 14:46
xtrekx
no ja jsem zatim nic neprodal tak vyckavam, jak se to vyvrbi... ale asi si nakonec najmu tu danovou poradkyni, protoze nechci mit pri foceni Pavlovuv reflex, ze fotit = problemy s danema
|
stoupa Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2010 14:50
tom
Mně teda ty jejich papíry problémy dělají :) Ale nejde jen o to. Za každou úplatu musíš vystavovat fakturu. Pokud prodáš něco tady, musíš odvádět DPH a pro zákazníka neplátce o to zdražíš. A co teprve, až si někdo vymyslí, že všichni plátci musí vést podvojné účetnictví, přispívat na sport nebo dělat jinou hovadinu.
|