- Domů - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -
Zakladni info: ShutterStock - fotolia - dreamstime - bigstock

Mikrofotobanky - forum / Stock fotografie & fotobanky /

Z pohledu začátečníka

Autor Zpráva
nojman
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2007 09:23

Zdravím všechny kolegy :)
K mikrofotobankám jsem se dostal teprve nedávno a tak se rád podělím se svými zkušenostmi s jednotlivými fotobankami.
Jsem především grafik a k MFB jsem se dostal přes sxc.hu, kde si často zadarmo stahuji fotky. Moje první cesta logicky vedla na Stockexpert. Je to trochu paradox, ale právě SE se jako jediný doposud brání mým fotkám a nemůžu projít pře schvalovací proces.
Google mě dále zavedl na další banky – Dreamstime, BigStockPhoto a 123rf.
Nejlépe jsem ze zatím uchytil na DT, mám tam zatím asi 30 fotek a za 3 měsíce 50 stáhnutí. Projdou mi skoro všechny fotky (spoustu z nich jiné banky odmítnou a přesto je zde o ně docela zájem), příjemné prostředí a grafika, jen schvalování poslední dobou docela trvá.
Na BSP a 123rf mám pouze 10 fotek a prodeje velmi malé (i když se jinde jedná o bestsellery). Jsou docela pomalé a nepřehledné a moc mi nesedí.
Asi před týdnem jsem se teprve dostal na Shutterstock. Vstupní testem jsem prošel napoprvé (vzali 7 z 10). Úspěšnost schvalování docela slušná (tak 80%), problémy nemám ani tak se šumem a artefakty jako se "špatným světlem". Zatím mám nahráno 25 fotek a prodeje jsou velmi velmi slušné. První dny byly doslova raketové, ale poslení tři dny poklesly skoro na polovinu i pře větší počet fotek. Doufám, že se to zas srovná. Jinak v poměru čas/počet fotek/$ je SS nejvýdělečnější.
Na iStocktphotu jsem právě prošel testem na ilustrace a zkouším štěstí s fotkama, na Fotolii zatím také čekám na schválení prvních fotek.

Nikdy jsem moc do šuplíku nefotil, ale to se teď změní. Prodeje na DT a SS mě v tom jenom utvrzují. Pokud dobře počítám, tak když si udržím stejnou kvalitu snímků a budu stále nové přidávat, tak mi zisky v pohodě pokryjí splátku hypotéky :)

mafoto
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2007 09:28

Tak to ti musím gratulovat. Při tak nízkém počtu fotek na DT padesát stáhnutí je velmi dobré. Jen tak dál.

nojman
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2007 09:33

Je pravda, že skoro třetinu prodejů tvoří jedna fotka a jedna grafika :)

mafoto
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2007 09:43

A bylo by možné dát sem link. Přece jenom to budou moc pěkné obrázky.

nojman
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2007 09:55

Ale jo, proč ne :)
URL

magda
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2007 10:04

nojman: "Je pravda, že skoro třetinu prodejů tvoří jedna fotka a jedna grafika :)" ... Také jsem si toho všimla. V mikrofotobankách mi většinu peněz vydělávají ty snímky, které se nejlíp prodávají a mají hodně stažení. V poslední době se už snažím fotit jen takové náměty, o kterých si myslím, žeby mohly být dobře prodejné. Někdy se trefím a někdy ne. Dokonce jsem se kvůli tomu začala učit vektorovou grafiku, protože právě na SS se prodává víc jak fotky. Zatím jsou to sice takové primitivní pokusy (tak hezké jako tvoje na Dreamstime ještě nejsou a asi ještě dlouho nebudou), ale i tak mívají často víc stažení než fotky.

"První dny byly doslova raketové, ale poslení tři dny poklesly skoro na polovinu i pře větší počet fotek" - na SS to funguje tak, že se tam nejlépe prodávají nejnovější fotky. Proto mají nejvíc stažení hned po schválení a pak to klesne. Výjimkou jsou fotky, které se během těch prvních dnů dostanou mezi nejprodávanější a zobrazují se pak na prvních stránkách v Most Popular. Pak se prodávají a prodávají a prodávají

mafoto
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2007 10:17

Pěkné .... a tím to asi bude.

nojman
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2007 10:24

Vektory se opravdu dobře prodávají – třeba ty siluety. Jako fotky to nestálo za nic, ale obkreslil jsem pár figur, v ilustrátoru tomu dodal nějaký barvičky a hned je z toho moje nejúspěšnější grafika :) Obecně golfové fotky se prodávají velmi dobře (třeba siluety tenistů se tak dobře neprodávají). Právě kupujeme dům blízko jednoho golfového hřiště, tak tam asi budu pořád nasazenej :)
Hodně dobře se také prodávají fotky interiérů.

magda
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2007 10:28

nojman - nevadilo by ti, kdybych se občas na něco zeptala? Ty vektory se učím způsobem pokus omyl a občas si s některými věcmi nevím rady. Rada zkušenějšího by mi hodně pomohla. Chtěla jsem se zeptat také jk, jestli by bylo možné založit jedno forum věnované vektorům a ilustracím.

nojman
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2007 10:46

magda – žádný problém. Teď sem na fórum budu chodit častěji.

shutterstock
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2007 10:52

nojman
s těmi siluetami pozor vím že jeden grafik skončil na tom že siluety dělal z fotek které byly na SS, někdo na to přišel a dostal padáka ...

nojman
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2007 10:56

shutterstock
V tomhle jsem příliš opatrný – všechny jsou pouze na základě mých fotek.

ppfoto
# Zasláno: 28 Čen 2010 12:10

zdravim, možem sa niečo opytať na Dreamstime mi skoro všetky fotky rušia s takymto odovodnenim :
We are looking for images that exceed the technical quality and creativity
of the images already online. Lighting and composition are very important in creating a good quality stock
image that will have good chances to sell. This is a very well covered subject in our data base and the image does
not exceed in quality, composition and technique images that we already have online.
fotim dost kvalitnou zrkadlovkou, s najvyššou kvalitou a stativom len za dobreho svetla tak uz neviem co mam robit aby im to vyhovovalo? vie mi niekto poradit? napr. skoro všetky tie foto co mi na dreamstime odmietli mi na fotolia zobrali v pohode...
budem strasne rad ak mi niekto poradi... ???
a tiež sa chcem spytat ked predávam foto cez fotobanky je treba sa niekde ist zaregistrovat pripadne platit nejake odvody alebo co? som zo SVK. dakujem strasne moc

tom
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2010 13:00

ppfoto
jak chces poradit, kdyz sem nehodis link na portfolio... to si ty fotky mame predstavit??

Vaše odpověď

upload fotografie

» Uživatelské jméno  » Heslo 

reklama

PHOTON EUROPE zableskova technika